Friday, October 3, 2014

Czy marmurowy blat jest dla Ciebie?

Coraz częściej marmurowe blaty spotykamy w salonach mebli kuchennych i na zdjęciach magazynów reklamujących wystrój wnętrz. Ten naturalny i klasyczny materiał jest na tyle uniwersalny, że dobrze wygląda w tradycyjnych jak i nowoczesnych pomieszczeniach. Dotychczas unikaliśmy marmuru w kuchniach, ponieważ jest on podatny na zabrudzenia i zarysowania. Czy jest to jednak wystarczający powód?  Zanim podejmiesz decyzje proponuję przypomnieeć sobie jego wszystkie wady i zalety.



 Marmurowe blaty zainstalowane w kuchniach (Zdj. A. Grochowska)

Instalacja białego marmurowego blatu we współczesnej kuchni (Zdj. A. Grochowska)
Marmurowy blat i podłoga w łazience o tradycyjnym stylu (Zdj. A. Grochowska)
Co to jest marmur?
Marmur to skała metamorficzna, którą można napotkać w regionach górskich Ameryki Północnej, Ameryki Południowej, Azji i Europy. Tworzy się ona ze skrystalizowanego wapienia przy udziale wysokiej temperatury i ciśnienia w skorupie ziemskiej, co powoduje zmianę w jej strukturze i wyglądzie.  Powstała skała ma charakter krystaliczny i można ją wypolerować. Posiada również żyły, które tworzą niepowtarzalny wzór. W konsekwencji nie istnieje płyta, która jest dokładnie taka sama.
Marmur jest jednym z najbardziej porowatych kamieni metamorficznych, dlatego jest podatny na zabrudzenia. Nie jest on tak twardy, jak jego „kuzyn” granit (który pochodzi z większych głębin ziemi, gdzie są wyższe temperatury) i dlatego można go zarysować dość łatwo. ​​Jest on też szczególnie wrażliwy na kwaśne roztwory, które mogą wytrawić plamy na jego powierzchni. Zaletą marmuru jest jego odporność na wysoką temperaturę oraz wgniecenia.



Biała Marianna: marmur wydobywany w Polsce
Zielona Marianna - jeden z najtwardszych marmurów na świecie, który wydobywany jest w Polsce.
W jakim kolorze jest marmur?
Jedną z atrakcji marmuru jest to, że jest dostępny w szerokiej gamie naturalnych barw jak np. w odcieniach białych, czarnych, szarych, żółtych, zielonych czy różowych. Niektóre z nich mają ciemne i bardzo widoczne żyły, a inne cechuje bardziej subtelne wzornictwo. ​​ Pomimo wielu dostępnych kolorów, biały marmur jest najczęściej wykorzystywany, ponieważ dobrze dopasowuje się do różnych stylów i innych materiałów w pomieszczeniu (jak nierdzewna stal, drewno, płytki). Warto pamiętać, że wytrawianie (odbarwienie, stracenie połysku) jest mniej widoczne na białym marmurze niż na ciemnym.

Przykłady różnokolorowych ciemniejszych i jaśniejszych marmurów (Zdj. A. Grochowska)

Jakie mamy wykończenia marmuru?
Obróbka kamienia wpływa na jego wygląd i wydajność. Najczęściej spotykane wykończenia to: szlifowane, polerowane i antykowane.

Szlifowane tzw. matowe (ang. honed)
- poprzez szlifowanie marmuru, otrzymujemy gładko-satynową prawie miękką w dotyku powierzchnie; 
- na matowej płycie zarysowania i niedoskonałości kamienia są mniej widoczne;
- kolor kamienia o matowym wykończeniu jest bardziej wyciszony; 
- takie wykończenie jest bardziej popularne w pomieszczeniach mniej oficjalnych;
- powierzchnia kamienia ma otwarte pory.

Polerowane tzw. błyszczące (ang. polished)
- faworyzowany sposób na obróbkę marmuru, ponieważ polerowana powierzchnia najbardziej uzewnętrznia szczegóły marmuru jak kolor i naturalną strukturę żył;
- lustrzane wykończenie polerowanych materiałów używane są często, aby odbijać naturalne światło, a zatem doświetlać i powiększajać optycznie wnętrza;
- jest to najmniej porowate wykończenie, a więc najmniej narażone na zabrudzenie
- jest ono jednak najbardziej podatne na wytrawianie (poprzez użycie kwasów gospodarstwa domowego lub środków czyszczących).

Antykowane tzw. postarzane (ang. antique lub leather)
- tworzy się je przez uzyskanie zamszowej tekstury przy matowym wykończeniu;
-  ma połysk, ale powierzchnia taka jest mniej lustrzana niż polerowane wykończenie;
- najczęściej używane wykończenie do ciemnych marmurów;
- warto zanotować, że wykończenie takie może być trudne do odtworzenia na kolejnych płytach i każda z nich może się różnić od siebie;
- antykowanie jest skutecznym korektorem niedoskonałości.

Czy marmur musi być zabezpieczony?
TAK. Ze względu na jego charakter i podatność na kwasy, uszczelnienie tzn. położenie warstwy ochronnej na całą powierzchnię marmurowych płyt jest koniecznością. Musimy sobie jednak zdawać sprawę z tego, że nawet po zastosowaniu „uszczelniacza” (ang. sealant or sealer) kamień będzie absorbować plamy i po pewnym czasie pokryje się patyną (którą wielu z nas lubi). Istnieją dwa typy „uszczelniaczy”: miejscowe i penetrujące. Polecam ten drugi. Zaznaczam również, że zastosowanie „uszczelniacza” może dodatkowo spowodować zmianę koloru marmuru.

Jeśli jesteś OK z tym, że blaty kuchenne w Twoim domu są trochę porysowane, a także pokryte patyną już po roku użytkowania to marmur może być dla Ciebie. Jeśli chcesz mieć idealnie błyszczący materiał przez cały czas, to nie polecam marmuru na płyty w kuchni. Decyzja należy do Ciebie, a  jak nie możesz jej podjąć to zgłoś się po poradę do projektanta wnętrz lub architekta.

Anna Grochowska NCIDQ, IIDA, LEED AP ID+C
ANNALINE INTERIOR DESIGN LLC
+ANNALINE ID 
annalineid@gmail.com

Co weekend jeden artykuł z mojego blogu o interior design jest publikowany w chicagowskim "Dzienniku Związkowym". Zainteresowanych zapraszam do polubienia Annaline on Facebook gdzie są umieszczane linki do tych artykułów.

Kilka wskazówek przy zakupie marmurowych płyt:
1.  Marmur kupuje się na płyty, które są już gotowe i pocięte do pewnej grubości. Większość płyt jest od 0.75 do 1.25 cala grubości, choć grubsze kawałki są dostępne.
2. Należy rozumieć, że marmur jest produktem naturalnym i nie można zamówić dokładnie takiego samego koloru czy wzoru jak próbka, którą dostajemy od projektanta czy architekta.
3. Cena marmurów jest dość wysoka. Zazwyczaj oscyluje pomiedzy $125-$250 za stopę kwadratową. Na cenę ma wpływ popyt i dostępność materiału jak również jego grubość i złożoność instalacji.
4. Carrara jest często wybieranym kamieniem przez klientów, ze względu na jego dostępną cenę. Jednak klienci zwykle są zaskoczeni, że Carrara jest bardzo szara i ma małe żyły. Kiedy myślą oni o Carrarze oczekują przeważającego bielą marmuru o dużych i pięknych żyłach. A to już jest Calacatta, a nie Carrara. Calacatta jest jednak znacznie droższa.

Od lewej: szarawa Carrara i biała Calacatta. (Zdj. A. Grochowska)
Podsumowanie zalet i wad marmuru:

Zalety:
• naturalny materiał;
• każdy kawałek jest wyjątkowy;
• dostępny w wielu kolorach i użyleniach;
• odporny na temperaturę;
• popularny do zabytkowych kuchni;
• pokrywa się patyną
• szeroko dostępny materiał

Wady:
• materiał porowaty podatny na zaplamienia
• miękki i ma niską odporność na ścieranie (zarysowania)
• wymaga konserwacji (coroczne uszczelnianie)
• wytrawia się, jeśli narażony na kwaśne płyny
• drogi
• pokrywa się patyną

Wytrawione kółko od okrągłego obieku na polerowanej powierzchni marmurowej (Zdj. A. Grochowska)


Co o tym sądzisz? Czy masz marmur w kuchni? Lubisz go? Nienawidzisz? Jakie wskazówki i rady dałbyś innym, jeśli ktoś ze znajomych myśli o jego instalacji? Zachęcam do dyskusji!

2 comments:

  1. Dużo przydatnych informacji. Ja bym jeszcze dodał, że marmur jest wrażliwy na kwasy. Dlatego lepiej unikać środków czyszczących na bazie kwasów. Trzeba też uważać na sok z cytryny czy ocet. Jeśli się rozleją to należy je od razu zetrzeć. Do mycia używajmy miękkich ściereczek. Impregnację najlepiej powtarzać dwa razy w roku. W ten sposób przedłużymy piękny wygląd marmuru.

    www.trawertyn-marmur.pl

    ReplyDelete