Coraz częściej marmurowe
blaty spotykamy w salonach mebli kuchennych i na zdjęciach magazynów reklamujących
wystrój wnętrz. Ten naturalny i klasyczny materiał jest na tyle uniwersalny, że
dobrze wygląda w tradycyjnych jak i nowoczesnych pomieszczeniach. Dotychczas
unikaliśmy marmuru w kuchniach, ponieważ jest on podatny na zabrudzenia i
zarysowania. Czy jest to jednak wystarczający powód? Zanim podejmiesz decyzje proponuję przypomnieeć
sobie jego wszystkie wady i zalety.
Marmurowe blaty zainstalowane w kuchniach (Zdj. A. Grochowska)
Instalacja białego marmurowego blatu we współczesnej kuchni (Zdj. A. Grochowska) |
Marmurowy blat i podłoga w łazience o tradycyjnym stylu (Zdj. A. Grochowska) |
Co to jest marmur?
Marmur to skała
metamorficzna, którą można napotkać w regionach górskich Ameryki Północnej,
Ameryki Południowej, Azji i Europy. Tworzy się ona ze skrystalizowanego
wapienia przy udziale wysokiej temperatury i ciśnienia w skorupie ziemskiej, co
powoduje zmianę w jej strukturze i wyglądzie. Powstała skała ma charakter krystaliczny i
można ją wypolerować. Posiada również żyły, które tworzą niepowtarzalny wzór. W
konsekwencji nie istnieje płyta, która jest dokładnie taka sama.
Marmur jest
jednym z najbardziej porowatych kamieni metamorficznych, dlatego jest podatny
na zabrudzenia. Nie jest on tak twardy, jak jego „kuzyn” granit (który pochodzi
z większych głębin ziemi, gdzie są wyższe temperatury) i dlatego można go zarysować
dość łatwo. Jest on też szczególnie wrażliwy na kwaśne roztwory, które mogą wytrawić
plamy na jego powierzchni. Zaletą marmuru jest jego odporność na wysoką
temperaturę oraz wgniecenia.
Biała Marianna: marmur wydobywany w Polsce |
Zielona Marianna - jeden z najtwardszych marmurów na świecie, który wydobywany jest w Polsce. |
W jakim kolorze jest marmur?
Jedną z atrakcji
marmuru jest to, że jest dostępny w szerokiej gamie naturalnych barw jak np. w
odcieniach białych, czarnych, szarych, żółtych, zielonych czy różowych. Niektóre
z nich mają ciemne i bardzo widoczne żyły, a inne cechuje bardziej subtelne
wzornictwo. Pomimo wielu dostępnych kolorów, biały marmur jest najczęściej wykorzystywany,
ponieważ dobrze dopasowuje się do różnych stylów i innych materiałów w
pomieszczeniu (jak nierdzewna stal, drewno, płytki). Warto pamiętać, że wytrawianie
(odbarwienie, stracenie połysku) jest mniej widoczne na białym marmurze niż na
ciemnym.
Przykłady różnokolorowych ciemniejszych i jaśniejszych marmurów (Zdj. A. Grochowska)
Jakie mamy wykończenia marmuru?
Obróbka kamienia
wpływa na jego wygląd i wydajność. Najczęściej spotykane wykończenia to: szlifowane,
polerowane i antykowane.
• Szlifowane tzw. matowe (ang. honed)
- poprzez szlifowanie
marmuru, otrzymujemy gładko-satynową prawie miękką w dotyku powierzchnie;
- na matowej
płycie zarysowania i niedoskonałości kamienia są mniej widoczne;
- kolor kamienia
o matowym wykończeniu jest bardziej wyciszony;
- takie
wykończenie jest bardziej popularne w pomieszczeniach mniej oficjalnych;
- powierzchnia
kamienia ma otwarte pory.
• Polerowane tzw. błyszczące (ang. polished)
- faworyzowany
sposób na obróbkę marmuru, ponieważ polerowana powierzchnia najbardziej
uzewnętrznia szczegóły marmuru jak kolor i naturalną strukturę żył;
- lustrzane
wykończenie polerowanych materiałów używane są często, aby odbijać naturalne
światło, a zatem doświetlać i powiększajać optycznie wnętrza;
- jest to
najmniej porowate wykończenie, a więc najmniej narażone na zabrudzenie
- jest ono jednak
najbardziej podatne na wytrawianie (poprzez użycie kwasów gospodarstwa domowego
lub środków czyszczących).
• Antykowane tzw. postarzane (ang. antique
lub leather)
- tworzy się je
przez uzyskanie zamszowej tekstury przy matowym wykończeniu;
- ma połysk, ale powierzchnia taka jest mniej
lustrzana niż polerowane wykończenie;
- najczęściej
używane wykończenie do ciemnych marmurów;
- warto
zanotować, że wykończenie takie może być trudne do odtworzenia na kolejnych
płytach i każda z nich może się różnić od siebie;
- antykowanie jest
skutecznym korektorem niedoskonałości.
Czy marmur musi być zabezpieczony?
TAK. Ze względu
na jego charakter i podatność na kwasy, uszczelnienie tzn. położenie warstwy
ochronnej na całą powierzchnię marmurowych płyt jest koniecznością. Musimy
sobie jednak zdawać sprawę z tego, że nawet po zastosowaniu „uszczelniacza” (ang. sealant or sealer) kamień będzie absorbować
plamy i po pewnym czasie pokryje się patyną (którą wielu z nas lubi). Istnieją
dwa typy „uszczelniaczy”: miejscowe i penetrujące. Polecam ten drugi. Zaznaczam
również, że zastosowanie „uszczelniacza” może dodatkowo spowodować zmianę
koloru marmuru.
Jeśli jesteś OK z tym, że blaty kuchenne w Twoim domu są trochę porysowane, a także pokryte patyną już po roku użytkowania to marmur może być dla Ciebie. Jeśli chcesz mieć idealnie błyszczący materiał przez cały czas, to nie polecam marmuru na płyty w kuchni. Decyzja należy do Ciebie, a jak nie możesz jej podjąć to zgłoś się po poradę do projektanta wnętrz lub architekta.
Anna Grochowska NCIDQ,
IIDA, LEED AP ID+C
annalineid@gmail.com
Co weekend jeden artykuł z mojego blogu o interior design jest publikowany w chicagowskim "Dzienniku Związkowym". Zainteresowanych zapraszam do polubienia Annaline on Facebook gdzie są umieszczane linki do tych artykułów.
Kilka wskazówek
przy zakupie marmurowych płyt:
1. Marmur
kupuje się na płyty, które są już gotowe i pocięte do pewnej grubości.
Większość płyt jest od 0.75 do 1.25 cala grubości, choć grubsze kawałki są
dostępne.
2. Należy
rozumieć, że marmur jest produktem naturalnym i nie można zamówić dokładnie takiego
samego koloru czy wzoru jak próbka, którą dostajemy od projektanta czy
architekta.
3. Cena
marmurów jest dość wysoka. Zazwyczaj oscyluje pomiedzy $125-$250 za stopę
kwadratową. Na cenę ma wpływ popyt i dostępność materiału jak również jego
grubość i złożoność instalacji.
4. Carrara
jest często wybieranym kamieniem przez klientów, ze względu na jego dostępną
cenę. Jednak klienci zwykle są zaskoczeni, że Carrara jest bardzo szara i ma
małe żyły. Kiedy myślą oni o Carrarze oczekują przeważającego bielą marmuru o
dużych i pięknych żyłach. A to już jest Calacatta, a nie Carrara. Calacatta
jest jednak znacznie droższa.
Od lewej: szarawa Carrara i biała Calacatta. (Zdj. A. Grochowska) |
Podsumowanie zalet i wad marmuru:
Zalety:
• naturalny materiał;
• każdy kawałek jest wyjątkowy;
• dostępny w wielu kolorach i użyleniach;
• odporny na temperaturę;
• popularny do zabytkowych kuchni;
• pokrywa się patyną
• szeroko dostępny materiał
Wady:
• materiał porowaty podatny na zaplamienia
• miękki i ma niską odporność na ścieranie (zarysowania)
• wymaga konserwacji (coroczne uszczelnianie)
• wytrawia się, jeśli narażony na kwaśne płyny
• drogi
• pokrywa się patyną
Wytrawione kółko od okrągłego obieku na polerowanej powierzchni marmurowej (Zdj. A. Grochowska) |
Co o tym sądzisz?
Czy masz marmur w kuchni? Lubisz go? Nienawidzisz? Jakie wskazówki i rady
dałbyś innym, jeśli ktoś ze znajomych myśli o jego instalacji? Zachęcam do dyskusji!
Jak będzie wam pasować to czemu nie!
ReplyDeletehttp://chobotdesign.pl
Dużo przydatnych informacji. Ja bym jeszcze dodał, że marmur jest wrażliwy na kwasy. Dlatego lepiej unikać środków czyszczących na bazie kwasów. Trzeba też uważać na sok z cytryny czy ocet. Jeśli się rozleją to należy je od razu zetrzeć. Do mycia używajmy miękkich ściereczek. Impregnację najlepiej powtarzać dwa razy w roku. W ten sposób przedłużymy piękny wygląd marmuru.
ReplyDeletewww.trawertyn-marmur.pl
Marmur jest piękny, ale jak dla mnie zbyt wymagający. Jeśli chodzi o blat kuchenny https://kronosfera.pl/karta-inspiracji/nowoczesne-blaty,1368, zdecydowanie wybieram bardziej bezpieczne i łatwiejsze w konserwacji dekory. Jak np. ten z obrzeżem ABS. Jasne, trzeba dbać, ale jest przy tym o wiele mniej roboty. A sam blat równie piękny :)
ReplyDelete