Saturday, August 30, 2014

Co nowego na blaty kuchenne?

Jak to się stało? Nie jestem pewna, ale zanim się obejrzałam Corian i wyższej klasy laminaty poszły do lamusa, a granity stały się standardowym wyborem na blaty kuchenne. Dzięki wytrzymałości na ścieranie, odporność na plamy i na wysokie temperatury te bogate w niepowtarzalne wzory i ciekawą kolorystykę kamienie stały się wszechobecne w naszych kuchniach. Aby zaspokoić popyt, mniej kosztowne (gorsze) gatunki granitu zaczęto sprowadzać z Chin, Indii i Brazylii na taką skalę, że obecnie granity są jednymi z tańszych płyt kamiennych dostępnych na rynku. Z tego też powodu stopniowo projektanci i właścicieli luksusowych domów,  zaczęli szukać innych materiałów na blaty, bo coraz mniej odpowiadało im projektować i mieć to co wszyscy inni mają. Dzięki tym „polowaniom” na produkty nowej generacji wyłoniły się nowe tendencje, które obecnie dominują na rynku wnętrz luksusowych. Te wymienione poniżej to tylko niektóre przykłady:

1. Kwarce (ang. Quartz) lub inne kamienie, które są stworzone nie przez naturę, a człowieka np. (np.  +Caesarstone US, Zodiaq, Cambria, Silestone, Compac, Difiniti and more) to mieszanka piasku kwarcowego (93%) z żywicą poliestrową  z pigmentami (7%). Kwarce przypominają granit, i przewiduję, że niedługo staną się równie powszechnie stosowane jak on.
Główne zalety powierzchni kwarcowych to łatwość ich czyszczenia i odporność na plamy, ponieważ ich powierzchia nie jest porowata. Dodatkowo charakteryzują się one wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, gorącą temperaturę jak i zarysowania. Wśród architektów i projektantów cieszą się popularnościa zarówno ze względu na ich dostępność w szerokiej gamie kolorów jak i brak potrzeby impregnacji.
Niektórzy producenci kwarców wbudowują w ich strukturę ochronne antybakteryjne produkty dla minimalizacji narażenia na pleśń, zwiększenia czystości i zwalczania wzrostu bakterii powodujących nieprzyjemny zapach całej powierzchni. Inni producenci ofiarowują gwarancję dożywotnią.










2. Kwarcyty (ang. Quarzite), często mylone z kwarcami, dla odróżnienia od nich są materiałem naturalnym i tak jak inne kamienie potrzebują być impregnowane. Jest to bardzo twardy kamień, twardszy od kwarców i granitów. Występuje on zarówno w niezliczonych kolorach jak i zróżnicowanej jakości. Ze względu na popyt u dostawców nie brakuje bardzo tanich materiałów o niskiej jakości pochodzących z takich miejsc jak Sri Lanka, Indie czy wschodnia Europa. Te blaty z gorszych gatunków, ze względu na ich porowatość i kruchliwość, narażone są na plamienie i rysy. 






3. Szkło jest coraz bardziej cenionym materiałem, szczególnie jeśli praktyczna kuchnia nie jest potrzebna, a bardziej potrzebne jest uzyskanie efektu napełniającego innych zachwytem czy zazdrością (tzw. wow factor).  Podświetlony szklany blat nadaje kuchni wysokiej klasy i bardzo nowoczesnego charakteru. Szkło jest bardzo twardym, nieporowatym materiałem, odpornym na wysokie temperatury i jest właświe nie możliwe na trwałe go zaplamić. Szklany blat uważany jest za najbardziej higieniczną powierzchnię istniejącą obecnie na rynku. Niestety, takie szklane blaty podatne są na zarysowania.









4. Szkło z recyklingu czyli z odzysku (ang. Recycled Glass) tak jak kwarc nie jest materiałem naturalnym, ale produktem złożonym ze szkła (85%) i dodatkowego spoiwa, zwykle cementu (15%). Jest to produkt ekologiczny dostępny w ogromnej palecie kolorów. Blaty ze szkła z odzysku są mało porowate, a zatem bardzo odporne na plamienie. Jednak odporność ta może się zmienić w zależności od „spoiwa” łączącego szklane cząstki. Cementowe spoiwo jest bardzo porowate a zatem nieodporne na plamienie i jest potrzeba, aby taki blat impregnować. Cementowe spoiwo ma też tendencję do pękania, więc nie polecam takich blatów do bardzo ruchliwych kuchni, a tylko do pomieszczeń, gdzie nie ma natężonego ruchu.





5. Marmur, szczególnie ten biały z szarymi żyłami jest w dzisiejszych luksusowych domach bardzo popularny. Wady tego materiału są dobrze udokumentowane i wszystkim bardzo dobrze znane jak np. wysoka porowatość i mała odporność na zaplamienie. Pomimo to,  moda na materiały z odzysku, a więc takie, na których widać, że były one używane i przez wiele lat komuś służyły dopiero zaczyna się rozkręcać. Niektórym dzisiejszym właścicielom domów bardzo zależy, aby ich dom wyglądał na taki z wieloletnią tradycją, jak te arystokratyczne wille włoskie, gdzie nikt nie martwi się o plamy po czerwonym winie.








6. Kamienie szlachetne (ang. precious or gem stones) to kolejne materiały, które pozwalają wnętrzom wysokiej klasy odróżnić się od tych standardowych.  Rzadkość i piękno takich blatów zapiera dech. Płyty z takich kamieni są ręcznie wyrabiane ze starannie dobranych okazów.








7. Drewno lub kork są coraz bardziej popularnymi materiałami na blaty w kuchniach, i już nie tylko w tych luksusowych.  Szczególnie tzw. blaty rzeźnicze (ang. butcher block) biją rekordy popularności ze wzgledu na ich dostępna cenę, praktyczność i efekt wizualny. W ekskluzywnych domach w odróżnieniu od standardowych wnętrz blaty drewniane robione są z droższych gatunków drzewa.









8. Beton (ang. concrete): Blaty odlane z betonu mają swoich zwolenników ze względu na ich ekologiczne właściwości oraz ich nieograniczone możliwości twórcze. Poprzez mieszanie betonu z różnymi materiałami i pigmentami właściciele domów mogą nadać swoim blatom unikalnego charakteru.




9. Skamieniały Papier (ang. Paperstone) Dla tych co dbają o naszą planetę i chcą zapobiec dalszemu zanieczyszczeniu środowiska ten jedyny w swoim rodzaju kamienny blat stworzony 100% z papieru z recyklingu (nasyconego fenolowymi żywicami i pigmentem) jest kolejną opcją do rozważenia. Paperstone ma powierzchnie nieporowatą, a więc blaty są odporne na plamy i wchłanianie wody. Jego odporność na ciepło sięga 350 °F.



10. Metal. Blaty metalowe, mogą nie być pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, kiedy bierzemy pod uwagę aktualizację kuchni. Jeśli jednak szukamy czegoś niepowszedniego i z unikalnym charakterem to blat miedziany czy z cyny jest na to odpowiedzią. Dobre cechy metali to ich nieporowatość, a więc dobre właściwości higieniczne i odporność na wysokie temperatury. Niestety metalowe blaty można dość szybko zarysować czy wgnieść oraz większość z nich rdzewieje i zmienia kolor (oprócz nierdzewnej stali, która jest wymaganym standardem w lokalach gastronomicznych).




Anna Grochowska NCIDQ, IIDA, LEED AP ID+C
ANNALINE INTERIOR DESIGN LLC
+ANNALINE ID
annalineid@gmail.com

                                    Zachęcam do dyskusji i z góry dziękuję za komentarze i uwagi!

Link do mojego artykułu na temat kuchennych blatów marmurowych (kliknij tutaj →)Czy marmurowy blat jest dla Ciebie?
Kolejny link jest do artykułu na temat mody i szafek kuchennych (kliknij tutaj →)Kierunki mody kuchennej: SZAFKI

No comments:

Post a Comment