Jak to się stało?
Nie jestem pewna, ale zanim się obejrzałam Corian i wyższej klasy laminaty
poszły do lamusa, a granity stały się standardowym wyborem na blaty kuchenne.
Dzięki wytrzymałości na ścieranie, odporność na plamy i na wysokie temperatury
te bogate w niepowtarzalne wzory i ciekawą kolorystykę kamienie stały się
wszechobecne w naszych kuchniach. Aby zaspokoić popyt, mniej kosztowne (gorsze)
gatunki granitu zaczęto sprowadzać z Chin, Indii i Brazylii na taką skalę, że obecnie
granity są jednymi z tańszych płyt kamiennych dostępnych na rynku. Z tego też powodu
stopniowo projektanci i właścicieli luksusowych domów, zaczęli szukać innych materiałów na blaty, bo
coraz mniej odpowiadało im projektować i mieć to co wszyscy inni mają. Dzięki
tym „polowaniom” na produkty nowej generacji wyłoniły się nowe tendencje, które
obecnie dominują na rynku wnętrz luksusowych. Te wymienione poniżej to tylko niektóre
przykłady:
1. Kwarce (ang. Quartz)
lub inne kamienie, które są stworzone nie przez naturę, a człowieka np. (np. +Caesarstone US,
Zodiaq, Cambria, Silestone, Compac, Difiniti and more) to mieszanka piasku
kwarcowego (93%) z żywicą poliestrową z
pigmentami (7%). Kwarce przypominają granit, i przewiduję, że niedługo staną
się równie powszechnie stosowane jak on.
Główne zalety powierzchni kwarcowych to łatwość ich czyszczenia i odporność
na plamy, ponieważ ich powierzchia nie jest porowata. Dodatkowo charakteryzują się
one wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, gorącą temperaturę jak i
zarysowania. Wśród architektów i projektantów cieszą się popularnościa zarówno ze
względu na ich dostępność w szerokiej gamie kolorów jak i brak potrzeby impregnacji.
Niektórzy producenci kwarców wbudowują w ich strukturę ochronne
antybakteryjne produkty dla minimalizacji narażenia na pleśń, zwiększenia
czystości i zwalczania wzrostu bakterii powodujących nieprzyjemny zapach całej
powierzchni. Inni producenci ofiarowują gwarancję dożywotnią.
2. Kwarcyty (ang. Quarzite),
często mylone z kwarcami, dla odróżnienia od nich są materiałem naturalnym i
tak jak inne kamienie potrzebują być impregnowane. Jest to bardzo twardy kamień,
twardszy od kwarców i granitów. Występuje on zarówno w niezliczonych kolorach jak
i zróżnicowanej jakości. Ze względu na popyt u dostawców nie brakuje bardzo
tanich materiałów o niskiej jakości pochodzących z takich miejsc jak Sri Lanka,
Indie czy wschodnia Europa. Te blaty z gorszych gatunków, ze względu na ich
porowatość i kruchliwość, narażone są na plamienie i rysy.
3. Szkło jest coraz bardziej cenionym materiałem,
szczególnie jeśli praktyczna kuchnia nie jest potrzebna, a bardziej potrzebne
jest uzyskanie efektu napełniającego innych zachwytem czy zazdrością (tzw. wow factor). Podświetlony szklany blat nadaje kuchni
wysokiej klasy i bardzo nowoczesnego charakteru. Szkło jest bardzo twardym,
nieporowatym materiałem, odpornym na wysokie temperatury i jest właświe nie
możliwe na trwałe go zaplamić. Szklany blat uważany jest za najbardziej
higieniczną powierzchnię istniejącą obecnie na rynku. Niestety, takie szklane blaty
podatne są na zarysowania.
4. Szkło z recyklingu czyli z odzysku (ang. Recycled
Glass) tak jak kwarc nie jest materiałem naturalnym, ale produktem złożonym
ze szkła (85%) i dodatkowego spoiwa, zwykle cementu (15%). Jest to produkt
ekologiczny dostępny w ogromnej palecie kolorów. Blaty ze szkła z odzysku są
mało porowate, a zatem bardzo odporne na plamienie. Jednak odporność ta może się
zmienić w zależności od „spoiwa” łączącego szklane cząstki. Cementowe spoiwo
jest bardzo porowate a zatem nieodporne na plamienie i jest potrzeba, aby taki
blat impregnować. Cementowe spoiwo ma też tendencję do pękania, więc nie
polecam takich blatów do bardzo ruchliwych kuchni, a tylko do pomieszczeń,
gdzie nie ma natężonego ruchu.
5. Marmur, szczególnie ten biały z szarymi żyłami jest w dzisiejszych luksusowych domach bardzo popularny. Wady tego materiału są dobrze udokumentowane i wszystkim bardzo dobrze znane jak np. wysoka porowatość i mała odporność na zaplamienie. Pomimo to, moda na materiały z odzysku, a więc takie, na których widać, że były one używane i przez wiele lat komuś służyły dopiero zaczyna się rozkręcać. Niektórym dzisiejszym właścicielom domów bardzo zależy, aby ich dom wyglądał na taki z wieloletnią tradycją, jak te arystokratyczne wille włoskie, gdzie nikt nie martwi się o plamy po czerwonym winie.
6. Kamienie szlachetne (ang. precious
or gem stones) to kolejne materiały, które pozwalają wnętrzom wysokiej
klasy odróżnić się od tych standardowych.
Rzadkość i piękno takich blatów zapiera dech. Płyty z takich kamieni są
ręcznie wyrabiane ze starannie dobranych okazów.
7. Drewno lub kork
są coraz bardziej popularnymi materiałami na blaty w kuchniach, i już nie tylko
w tych luksusowych. Szczególnie tzw.
blaty rzeźnicze (ang. butcher block) biją rekordy popularności ze wzgledu na
ich dostępna cenę, praktyczność i efekt wizualny. W ekskluzywnych domach w odróżnieniu od standardowych wnętrz blaty drewniane robione są z droższych gatunków drzewa.
8. Beton (ang. concrete):
Blaty odlane z betonu mają swoich zwolenników ze względu na ich ekologiczne
właściwości oraz ich nieograniczone możliwości twórcze. Poprzez mieszanie
betonu z różnymi materiałami i pigmentami właściciele domów mogą nadać swoim
blatom unikalnego charakteru.
9. Skamieniały Papier (ang. Paperstone)
Dla tych co dbają o naszą planetę i chcą zapobiec dalszemu zanieczyszczeniu
środowiska ten jedyny w swoim rodzaju kamienny blat stworzony 100% z papieru z
recyklingu (nasyconego fenolowymi żywicami i pigmentem) jest kolejną opcją do
rozważenia. Paperstone ma
powierzchnie nieporowatą, a więc blaty są odporne na plamy i wchłanianie wody. Jego
odporność na ciepło sięga 350 °F.
10. Metal. Blaty metalowe, mogą nie być pierwszą rzeczą,
która przychodzi na myśl, kiedy bierzemy pod uwagę aktualizację kuchni. Jeśli jednak
szukamy czegoś niepowszedniego i z unikalnym charakterem to blat miedziany czy
z cyny jest na to odpowiedzią. Dobre cechy metali to ich nieporowatość, a więc
dobre właściwości higieniczne i odporność na wysokie temperatury. Niestety
metalowe blaty można dość szybko zarysować czy wgnieść oraz większość z nich
rdzewieje i zmienia kolor (oprócz nierdzewnej stali, która jest wymaganym standardem w lokalach gastronomicznych).
+ANNALINE ID
Zachęcam do dyskusji i z góry dziękuję za komentarze i uwagi!
Link do mojego artykułu na temat kuchennych blatów marmurowych (kliknij tutaj →): Czy marmurowy blat jest dla Ciebie?
Kolejny link jest do artykułu na temat mody i szafek kuchennych (kliknij tutaj →): Kierunki mody kuchennej: SZAFKI
Anna Grochowska NCIDQ, IIDA, LEED AP ID+C
ANNALINE INTERIOR DESIGN LLC
annalineid@gmail.com
Zachęcam do dyskusji i z góry dziękuję za komentarze i uwagi!
Link do mojego artykułu na temat kuchennych blatów marmurowych (kliknij tutaj →): Czy marmurowy blat jest dla Ciebie?
Kolejny link jest do artykułu na temat mody i szafek kuchennych (kliknij tutaj →): Kierunki mody kuchennej: SZAFKI
Przemyślcie to bo takie blaty potrafią być niepraktyczne http://chobotdesign.pl
ReplyDeleteBlaty ze szkła to moje marzenie. Wygląda to przepięknie! Ale bałabym się, że szybko dojdzie do uszkodzenia... Dlatego u nas mamy blaty kompaktowe, które są bardzo trwałe i solidne. Dosyć cienkie, dzięki wykorzystaniu nowej technologii w procesie produkcyjnym, ale dzięki temu prezentują się o wiele lepiej, niż takie tradycyjne.
ReplyDelete